INNOVASJONSVERKET
  • Om Innovasjonsverket
    • Hva skjer i Innovasjonsverket? >
      • Kompetansetiltak
      • Aktiviteter
    • Bli med i vårt innovasjonsnettverk
    • Kontakt Innovasjonsverket
  • Innovasjon for dere
    • Inno-meter
    • Helhetlig innovasjonsprogram >
      • Intro, program og kontakt
      • Samling 1
      • Samling 2
      • Samling 3
      • Samling 4
      • Samling 5
      • Samling 6
    • Tren Trener`n
    • Nettverk for innovasjonsledelse
    • Innovasjonslab
  • Smartstart kit
    • Basic marketing >
      • Innføring i digital markedsføring
      • Kom i gang med Facebook
      • Kom i gang med Linkedin
      • Kom i gang med nyhetsbrev
      • Kom i gang med blogg
      • pressemelding
    • Videokonferanse >
      • Hvordan komme i gang med videokonferanse?
      • Hva er anbefalt utstyr for personlig videokonferanse?
      • Hvilken løsning bør vi velge?
      • Sjekkliste for møtearrangør på videokonferanse
      • Sjekkliste for deltaker i videomøte
      • Sjekkliste for sikkerhetskrav og føringer - helse
      • Sjekkliste for sikkerhetskrav og føringer - øvrige
    • Kommunikasjonsstrategi >
      • Hvordan komme i gang med kommunikasjonsstrategi?
    • Prosjektutvikling
  • PodCast
  • Blogg

Velkommen til vår blogg

Webinar om helhetlig innovasjonsprogram - kan det bidra til din bedrifts suksess? Bli med 3.februar

1/29/2021

0 Comments

 
Picture
Bli med på webinar 3.februar kl.1330-1530
Corona har skapt digitale forskjeller som sjokk-digitalisering kan bidra til å løse.
 
I dag presenterte Ulas Burkay ved USN en urovekkende rapport som viser at pandemien har skapt forskjeller mellom næringsutviklingen i by og land. Etter at pandemien brøt ut viser det seg at virksomheter i byene er bedre på strategisk og digital adapsjon enn virksomheter i distriktene. Denne utviklingen må ikke få fortsette. Bli med på webinar den 3.februar og hør hvordan vi i Innovasjonsverket har skapt om fysisk innovasjonsprogram til helhetlig digitalt innovasjonsprogram. Webinaret er åpent for alle. Gratis. Klaus Røiri fra Innolab holder innlegg. 

Det finnes velprøvde programmer som motvirker den uheldige utviklingen. Disse kan skaleres og utvides til flere distrikter. Vi har i dag hel-digitale og helhetlige kompetanseløft og nettverk som styrker virksomheters evne til innovasjon og digital omstilling. Programmene favner ledere og virksomheter i både by og land og styrker kompetansen på strategisk innovasjon, ledelse og digital omstilling. Vi i Innovasjonsverket har også skapt et eget nettverk for innovasjonsledelse hvor du kan delta selv.
 
Fortrinnet med en heldigital tilnærming er at geografiske skillelinjer i stor grad oppheves. Virksomheter og ledere kobles og finner hverandre uten å skjele til hverandres adresse og tilholdssted. Det er de forretningsmessige samarbeidspotensialene og økosystemene som får oppmerksomhet fremfor om virksomhetene holder til i samme kommune. Programmet støtter ledere med kompetanse og verktøy for strategiutforming, organisering av innovasjonsarbeidet og til å tenke nytt rundt nye, grønnere og mer fremtidsrettede forretningsmodeller. Programmet utfordrer ledere og virksomhetene på deres digitale adapsjonsevne – ikke minst ved å være et heldigitalt løp.
 
Dette gleder vi oss til å sette på dagsorden på teams-webinaret til Nettverk for Innovasjonsledelse, onsdag 3. februar, fra klokken 1330 til 1530.

Finn webinaret på vår FACEBOOKSIDE
​
Webinaret er åpent for alle interesserte. Vil du delta? Da kan du legge denne lenken inn i kalenderen GÅ TIL WEBINARET

Join on your computer or mobile app : 
Click here to join the meeting

Alternativt send en epost til, katinka@innocoledelse.no hvorpå du mottar en Teams-invitasjon.

Katinka Kolsaker, prosjektleder i "Utvikle og etablere et nettverk for innovasjonsledelse" i regi av Innovasjonsverket, Viken fylkeskommune.
0 Comments

Midler til kompetanseheving - nå kan din bedrift søke!

1/29/2021

0 Comments

 
Picture
SØK NÅ! MIDLER TIL BEDRIFTSINTERN OPPLÆRING

Vi har akkurat hatt digital innovasjonskaffe med gjesten Ulas Burkay fra Universitetet i sørøst-Norge, han kunne fortelle oss om virksomheters adapsjonsevne, og hvordan byenes virksomheter stikker fra virksomheter på landsbygda når det kommer til strategisk og digital adapsjonsevne - det vil si evne til å tilpasse seg ny verden. LES FOREDRAGET til Ulas Burkay her! Kontakt han her: ULAS BURKAY EPOST

Det trenger ikke være slik at virksomhetene i distriktet skal henge etter byene....bruk muligheten nå til å løfte kompetanse i egen virksomhet. Les mer om ordningen! og søk om midler til kompetanseheving selv, nå! 

Så folkens, her gjelder det å komme igang. Sørg for at din bedrift har den kompetansen dere trenger for å fortsette å være relevant for eksisterende kunder, og kanskje finn nye kunder! Skap nye forretningsmodeller, skap nye produkter, nye tjenester, nye måter å jobbe på, øk deres digitale kompetanse, deres kunnskap om hvilke nye markeder dere kan nå, kun fantasien setter begrensninger.

Har du lyst å bli med på HELHETLIG INNOVASJONSPROGRAM så kan det være en fin start på reisen. Ni av ti rapporterer at deres innovasjonsprosjekt faktisk blir noe av etter endt innovasjonsprogram. De rapporterer også at de vil skape arbeidsplasser ved å gjennomføre sitt innovasjonsprosjekt innen 3-5 år.

Vi starter allerede 16.feburar med et nytt program. Ta gjerne en prat med faglig ansvarlig SJUR DAGESTAD hvis du lurer på innholdet i programmet. Ta gjerne en prat med innovasjonstrener og rådgiver i helhetlig innovasjonsprogram KLAUS RØIRI for å avklare hvilke idéer dere vil ta tak i. 

IDAG lanserte VIKEN FYLKESKOMMUNE  midler til kompetanseheving i bedrift BIO-ordningen, Bedriftsintern Opplæring. Vi vet at flere virksomheter har behov for kompetanseheving. 

Lykke til!
0 Comments

Innovasjonskaffe fredag 29.jan. Vil Corona gi nye muligheter for vekst?

1/28/2021

0 Comments

 
Picture
LINK TIL INNOVASJONSKAFFE fre.29.1.21 kl.09-10

Denne ukens gjest i vårt uformelle digitale treff "innovasjonskaffe" møter du Ulas Burkay, PhD i Strategisk Ledelse. Han har lang internasjonal erfaring fra globale konsulenthus. Burkay Jobber nå som forsker på USN Ringerike campus, freelance konsulent, og gründer.

Hvilken forskning skal du snakke om?
Effekten av COVID 19 på Distrikts Norge, og implikasjoner for vekst, utvikling og grundere. I sitt innlegg "GJENNOM COVID-19: TRUSLER, MULIGHETER OG VEIEN VIDERE" vil Burkay vise hva forskningen hans kom frem til. Det blir rom for diskusjon og refleksjoner etter innlegget.
 
 
For eksempel:
Vil Corona gi nye muligheter for vekst? 
0 Comments

NY podkast, en episode om om det 6.element, hva er det?

1/27/2021

0 Comments

 
Picture
Idag kom det ut en ny podkast (radioinnslag) ute på Innopod hvor en i vårt nettverk, Are Koppang forteller om det 6. element. Koppang er Direktør ved Laje Nettservice AS. Podcasten er 16 minutter lang.

Han har vært med å skrive boken "Innovasjons i praksis", og er nå med på å skrive den nye innovasjonsboken i et heftig crowdwritingprosjekt som administreres av professor i Innovasjon Sjur Dagestad. Dagestad er fagansvarlig for utviklingen og oppbyggingen av Helhetlig innovasjonsprogram i Innovasjonsverket.

I 2014 skrev 154 norske innovatører boken ‘Innovasjon i praksis’. Vi fant ut hvilke verktøy som er de viktigste for innovatøren og presenterte funn og konklusjoner på folkelig norsk.

I prosessen med verktøyet ‘De 5 fundamenter’ protesterte Are Koppang høylytt: «Nei, nei, nei! Det er ikke slik! Det er noe mer!» Innspillene fra Are ledet til det 6. element og ikke minst: Verktøyet ‘de fem fundamenter’ ble til ‘de 6 elementer’.

"I denne podkasten (radioepisoden) kan du høre om det 6. element, og du får det direkte fra kilden: Are er nemlig det 6. elements far." Forteller Sjur Dagestad.

Podkastene produseres i samarbeid med Innoco AS for å være fagstoff i vårt HELHETLIGE INNOVASJONSPROGRAM.

HØR PODKAST 
​
0 Comments

Vi samskaper om åpen digital innovasjonslab 4.2 - Bli med du og!

1/25/2021

0 Comments

 
PAN Innovasjon, Buskerud næringshage, Hallingdal næringshage og Innovasjonsverket samarbeider om å arrangere åpen digital innovasjonslab. Vi lar oss ikke stoppe av corona - den smitter ikke via skjermen. 

Vi ønsker å løfte frem våre fire dyktige fasilitatorer som bidrar til å gjennomføre digital innovasjonslab den 4.februar. Vi håper alle at du tar deg "Tid til å løfte blikket" sammen med oss.

Vi ønsker å motivere til innovasjon og utvikling. Når vi evner å tenke nye tanker kan det være at de nye tankene løfter oss til nye høyder! Bli med davel! Hallingdal næringshage arrangerer i tillegg 

Har DU lyst å bli med å diskutere hva som skal til for å skape innovasjon i dagens situasjon - vi trenger nye tanker, nye idéer og vi alle trenger arbeid å gå til som gir energi. 

Takk til Hilde Søraas Grønhovd, Veronika Bazika, Adnan Helja og Gro Irene Svendsen som alle tre bidrar til å realisere disse to åpne digitale innovasjonslab-arrangementene.

Velkommen!

LINK TIL FB ARR:
ÅPEN DIGITAL INNOVASJONSLAB 4.feb. kl. 1400-1600

ÅPENT MØTE: MØTELINK


FACEBOOKSIDE INNOVASJONSVERKET webside INNOVASJONSVERKET
FACEBOOKSIDE PAN INNOVASJON webside PAN INNOVASJON
FACEBOOKSIDE BUSKERUD NÆRINGSHAGE webside BUSKERUD NÆRINGSHAGE
FACEBOOKSIDE HALLINGDAL NÆRINGSHAGE webside HALLINGDAL NÆRINGSHAGE


Picture
Adnan Helja, Hallingdal næringshage
Picture
Veronika Bazika, PAN Innovasjon
Picture
Gro Irene Svendsen, Buskerud næringshage
Picture
Hilde Søraas Grønhovd, Buskerud næringshage
0 Comments

Innovasjonskaffe - hver fredag kl. 09-10 - velkommen

1/21/2021

0 Comments

 
Picture
INVITASJON TIL INNOVASJONSKAFFE
Hver fredag kl. 09-10. Legg gjerne inn i kalenderen din - vi ses!
Dette er en uformell, digital innovasjonsarena – vi trenger gode diskusjoner og gode tema.

Kom gjerne med forslag til tema og hold gjerne innlegg selv om du vil.
Husk kaffe eller te til deg selv, gjerne invitér andre om du vil.

MØTELINK FÅR DU NÅR DU HAR REGISTRERT DEG:
You are invited to a Zoom meeting.
When: Jan 22, 2021 09:00 Oslo

Register in advance for this meeting:

LINK TIL Å REGISTRERE DEG - SÅ FÅR DU MØTELINK!
​
Beskjed fra Zoom:
After registering, you will receive a confirmation email containing information about joining the meeting.Meeting ID: 743 7151 1082
Passcode: Y7HWBb

------
På grunn av personvern er vi nødt til at du registrerer deg for å få møtelink til vår åpne digitale innovasjonskaffe. Jeg har laget gjentakende møte hver fredag frem til 5.mai 2021 – du kan bli med når det passer deg. 
0 Comments

Hva er Helhetlig innovasjonsprogram? Hva lærer du?

1/18/2021

0 Comments

 
Videoen du finner i dette innlegget viser vi i første samling - kanskje du liker den? Det er professor i Innovasjon Sjur Dagestad som forteller om innovasjon. Har du lyst å bli med? Gå litt i dybden? Kjenner du at du lurer litt på hva helhetlig innovasjonsprogram er og hva lærer du? Les her hva prosjektleder Klaus Røiri sier om saken.

Neste helhetlige innovasjonsprogram starter 16.februar. Det er alltid spennende å se hvilke prosjekter som blir med. Vi vet er at en god miks av deltakere fra privat og offentlig sektor løfter innovasjonsevnen i din region. Samspillet mellom oppstartsbedrifter, etablerte bedrifter, kommuner og offentlige virksomheter skaper forståelse og ny kunnskap om hverandre. Neste program er åpent for påmelding nå!

Det er ingen som ikke driver med innovasjon. Innovasjon er sentralt i alle virksomheter. Og vi skaper et løft i regionen når alle aktører øker sin kunnskap om innovasjon samtidig. Det gir også grunnlag for å finne nye former for samarbeid og styrker lokal næringsutvikling.

Alle må med kan være et hult begrep. Når det gjelder innovasjon gir det faktisk god mening. Det er ingen særskilt begrensning hva slags prosjekt som passer inn i et helhetlig innovasjonsprogram. Det er absolutt ikke kun forbeholdt virksomheter som skal øke sin omsetning eller tjene mer penger ved å utvikle sin produkt/tjenesteportefølje.

Innovasjon er avgjørende for å styrke intern kommunikasjon og samspill. Hvis det er flaskehalser man ønsker å ta tak i imellom siloer, eller gjøre produksjonsprosessen smidigere. Har du mulighet til å gjøre forenklinger, redusere kostnader, gjøre noe smartere eller rett og slett skape en bedre hverdag for ansatte og kunder/brukere; ja da har du et godt utgangspunkt for å være med på helhetlig innovasjonsprogram. Vi får tilbakemeldinger fra deltakere om at deres team og interne samspill har blitt bedre i tillegg til at de har fått fremdrift i sitt viktige innovasjonsprosjekt.

Hva er et helhetlig innovasjonsprogram? 
Det er et program med samlinger hvor du får faglig påfyll, kunnskap som bidrar til å øke egen innovasjonsevne for deg personlig, for ditt prosjektteam. Kunnskapen tar du med deg tilbake til din virksomhet og bidrar til å øke evnen til innovasjon i egen virksomhet. Ved å delta vil du bygge nettverk, da får du også økt egen evne og vilje til å stå løpet ut i ditt eget innovasjonsarbeide.

Vi kobler deg/ dere til andre miljøer dersom det skulle være av nytte. Alt vi gjør skal bidra til å gjøre sjansen for å lykkes enda høyere for deg og ditt team.  Det er seks samlinger tilsammen. Fire fagsamlinger, en femte samling med en jurysom gir deg/ dere konstruktive tilbakemeldinger. Helt til slutt setter vi inn høygiret og inviterer til en systematisk gjennomgang i en siste samling "prosjektlab". Dette gir deg det ekstra giret du trenger for å sette fart på sakene. Derfor heter det Helhetlig innovasjonsprogram. Vi ønsker å få deg og ditt team helt i mål med deres innovasjonsprosjekt. På en helhetlig og god måte, hvis det er nytte for deg og ditt team. Innovasjonstrenere er tilgjengelige dersom det skulle være av interesse med en time eller to med dem.

Du bør bevege deg utenfor komfortsonen for å lære mer. Mange spør hva man egentlig lærer i helhetlig innovasjonsprogram. Det er et godt spørsmål, fordi det handler nettopp om læring og ny kunnskap. Det enkleste for oss alle er å gjøre ting slik vi alltid har gjort det. Det blir lite ny læring av det, og vi utfordrer heller ikke oss selv. Ny læring betyr at vi beveger oss utenfor komfortsonen, inn i det ukjente på leting etter en ny og bedre løsning. En løsning som skaper ny verdi og som blir tatt i bruk, ikke bare utforsket og analysert. Du må selv ta ansvar for å lære - vi har et opplegg som du følger. Men du kan også fordype deg, og legge enda mer energi i samlingenes oppgaver som kommer mellom samlingene, det er først når du har bestemt deg for å få det til, at du faktisk får det til og attpåtil lærer mye. Slacker du, er det ok for oss - men da lærer du ikke så mye. Du lærer mest gjennom å gjøre selv. Vi kan ikke gjøre oppgavene for deg. Det å være i kontakt med kunden slik vi oppfordrer til tidlig gjør at du absolutt beveger deg utenfor din egen komfortsone, og da lærer du mye nyttig.
 
På innovasjonsprogrammet lærer du enkle, forståelige metoder for innovasjon. Du kan bruke disse metodene direkte i prosjektet ditt slik at du blir tryggere på det du skal gjøre. I tillegg lærer du hvordan du skal involvere personer som blir berørt av ditt prosjekt. Det skaper forankring. Forankring er noe av det viktigste du gjør i et innovasjonsprosjekt, det starter tidlig, og fortsetter hele veien når du jobber i innovasjonsarbeidet. Forankring er også noe av det vi gjerne utsetter til det er for sent. Da vet vi at konsekvensen i verste fall er at innovasjonsprosjektet stopper helt opp. Hele programmet er bygd opp på verdens enkleste innovasjonsmetode "Behov - Løsning - Test", i tillegg til andre nyttige metoder.
 
Vi som jobber med innovasjonsprogrammet har også tatt et krafttak for å fornye programmet. Du får tilgang til faglige læringsmoduler i podcastformat og forklarende filmer som legges ut på YouTubekanalen vår INNOVASJONSVERKET Da har du en unik mulighet til å lytte igjen til akkurat det innholdet som er viktigst for deg og ditt prosjekt. Du finner diverse informasjon om Helhetlig innovasjonsprogram HER: LES MER

Vi lærer av hverandre i tillegg til den faglige input. I et innovasjonsprogram med mange ulike prosjekter og virksomheter, lærer du også hva de andre gjør annerledes. Å lære av andres prosjekter er verdifullt. Fordi det som handler om å lykkes med innovasjon er ganske likt på tvers av prosjekter og virksomheter. Mangfold i deltakergruppen er nyttig for å lære av hverandre. Dette kommer som en bonus på det faglige kunnskapsløftet man oppnår ved å lytte til alle anbefalte podkaster og videoer. 
 
Et innovasjonsprosjekt har alltid utgangspunkt i et definert behov. Ikke ditt eget behov, men behovet til kunder/brukere eller ansatte, hva er det de opplever som frustrasjon. Vi jobber målrettet for å snevre inn dette behovet slik at vi klarer å utvikle konkrete løsninger. Løsninger som svarer på behovet. Veien til gode løsninger er både gjennom involvering for å oppnå innsikt, og ved å utvide perspektivet. Du blir kjent med kreative verktøy for å utvikle ditt perspektiv, og på den måten unngå å falle for første og «beste» løsning. Dette er som å bygge grunnmur. Når denne grunnmuren er på plass, får du utviklet et mer treffsikkert verdiforslag, eller en enda bedre løsning som faktisk blir tatt i bruk! Da først har du innovért! Gratulerer...

Du lærer om å formidle slik at du øker din mulighet til å få gjennomslag for dine anbefalinger til ledelse, styret eller andre som skal avgjøre ressursbruk og prioriteringer. 
 
Håper du har lyst til å bli med i kommende innovasjonsprogram som starter den 16.februar. Det er tilsammen 6 samlinger fra og med 16.februar og frem til 1.juni. Noe som betyr at du får god tid til å utvikle et godt prosjekt sammen med de som er i teamet ditt. 
 
Vi sees 16.februar- håper jeg!
 
Klaus Røiri, prosjektleder Helhetlig innovasjonsprogram 
Ta gjerne kontakt om du har spørsmål.
klaus@innolab.no

LINK TIL VÅR FACEBOOKSIDE
Picture
0 Comments

Oppstart 16.feb.21 Helhetlig innovasjonsprogram - Meld deg på nå!

1/18/2021

0 Comments

 
Da er det klart: Vi starter et nytt helhetlig innovasjonsprogram med oppstart 16.februar. 

Har du et prosjekt, en idé eller en utfordring som du vil jobbe med likevel? 
Tusen takk sålangt til Sjur Dagestad,​ Klaus Røiri​, Adnan Helja​, Stian Bogar,​ Jørund Li​ Veronika Bazika,​ Maria Thunshelle​ og Geir Styve​ for utvikling og oppbygging av både Helhetlig innovasjonsprogram og Tren Trener´n programmet - sistnevnte målrettet "innovasjonstrenere".

Vi har et helhetlig innovasjonsprogram gående nå med ti virksomheter, fullt ut corona-vennlig. Deltakere kan være med fra hvor som helst i Viken fylkeskommune​. Vi har med kommuner, NAV, gründere, store og små virksomheter. 

Vi minner om at både offentlige og private virksomheter deltar i programmet nå idag. Enkeltprosjekter, samarbeidsprosjekter, innovasjonsprosjekter som du allikevel skal få fremdrift på - Er du nysgjerrig tar du kontakt med oss :-)
Sonjab@viken.no

Vi skaper innovasjonskultur på tvers av fag, bransjer og geografi. 
0 Comments

Innovasjonskaffe - spennende innlegg om innovasjonslederne

1/15/2021

0 Comments

 
Idag på vår digitale innovasjonskaffe hadde vi besøk av prosjektleder Katinka Kolsaker i prosjektet "Utvikle og etablere nettverk for innovasjonsledelse". Dette er et delprosjekt i Innovasjonsverket. 

Her kan du se en video om hva ulike deltakere tenker om "innovasjonsledelse". Katinka presenterte en mulighet for hvordan prosjektet kan bygge seg opp nå som en organisasjon for å bli selvfinansierende og lage en struktur som kan være bærekraftig også etter at delprosjektet er avsluttet i juni 2021.

Takk til dere som deltar på innovasjonskaffe hver fredag, det har blitt en utrolig fin uformell digital arena, hvor vi "later som vi går til kaffemaskina" - hvor vi kan dele idéer og erfaringer, utfordre hverandre og gi innspill til hverandre. I dag var det Katinka Kolsaker og Sonja Bordewich som kræsjtestet idéen om videre vei for Nettverk for innovasjonsledelse - deres innspill vil absolutt farge videre utvikling.

Spennende refleksjoner omkring innovasjonsledelse, og nyttige innspill på hva som faktisk kan hindre videre vei, det tar vi også med oss for å finne løsninger som gir kraft.

Takk til Steinar Hybertsen i Shybert Production for filmproduksjon.

Kanskje har DU eller din virksomhet har noen som har lyst og nytte av å bli med i Nettverk for innovasjonsledelse? Les mer her: NETTVERK FOR INNOVASJONSLEDELSE


Nå tar Katinka Kolsaker og Sonja Bordewich fatt på det viktige arbeidet med å sikre videre vei etter at prosjektet skal avsluttes juni 2021.


PÅMELDING INNOVASJONSKAFFE
GRATIS på nett HVER FREDAG 09-10
0 Comments

INTERVJU MED PROFESSOR, INNOVATØR OG KURSHOLDER SJUR DAGESTAD OM «HELHETLIG INNOVASJONSPROGRAM» (DEL 2)

1/14/2021

0 Comments

 
Det har gått 18 år siden Sjur Dagestad ble professor på NTNU og begynte undervise i innovasjon som fag. Faget var blant de mest populære valgfagene på universitetet i sin tid, og siden den gang har Sjur også holdt kurs og workshops utenfor NTNU, med utgangspunkt i materialet fra faget. De siste årene har han sammen med Klaus Røiri kjørt «Helhetlig Innovasjonsprogram» for tidligere Buskerud Fylkeskommune, nå Viken Fylkeskommune. Programmet består av 6 kursdager, hvor 20-30 deltakere møtes gjennom høsten eller våren for å lære og få tilbakemeldinger på sine prosjekt. I andre del av intervjuet med Sjur, forteller han om konferanse-hallen Sundvolden Hall, som et av flere prosjekt som har vært del av Helhetlig Innovasjonsprogram. Sjur forteller også om hvordan feltet innovasjon har utviklet seg over årene, og hvordan interessen hans for innovasjon ble vekket. 
Hei igjen Sjur! Spent på å høre flere historier fra Helhetlig Innovasjonsprogram. Har du noen eksempler på prosjekter som har vært innom kurset?
​
La oss ta Sundvolden for eksempel. Tord Moe Laeskogen som driver Sundvolden hotell, han ville bygge nytt spa-anlegg. Og nå snakker vi en 60-80 millioner kroners investering. Vi sa da at «Vi aner ikke om spa-anlegg passer, hvordan det passer inn med det du driver med, også videre, det kan vi ingenting om. Men fortell oss hvordan du skal tjene penger på det, hvem er kunden din, hvordan passer dette inn i helheten?» På slutten av programmet så sa han at, “Ja. Jeg finner ikke noe lønnsomhet i spa-anlegget, slik som jeg har tenkt det.” Så han skrinla det, også bygde han Sundvolden Hall i stedet, altså det konferanse-anlegget som er på Sundvolden. Så han hadde snakket med kunder, og fått klarhet i at “Vi trenger en konferanse-hall med 8 meter under taket, og vi trenger sånn og sånn, og vi ønsker...” også videre. Så han sa “Jeg klarer ikke svare på spørsmålene deres, jeg finner ikke noe gjenklang i dette her, men jeg finner derimot et brennende behov for en slik type konferansesal.” Så han kom inn i programmet med et spa-anlegg, det gamle svømmebassenget var utdatert. Jeg husker vi hadde jo til og med møter nede i det gamle svømmebassenget, “Her skal det bli spa-anlegg”, og så videre. Og så gikk han ut av prosjektet med planer om å bygge Sundvolden Hall, og et år senere så stod det ferdig. Han peker veldig tydelig på at “Det er den transformasjonen dere gjorde med meg, på det programmet”. Og jeg kan ingenting om konferanse-anlegg, jeg kan ingenting om spa-anlegg, men jeg kan stille noen spørsmål, og jeg er i stand til å høre når folk bløffer, i hvert fall i mange tilfeller. Og da får jeg heller være ærlig og si at “Du, dette her er bare tull. Nå ror du. Så svar meg ordentlig, du trenger ikke å rosemale noe, for jeg skal ikke sable deg ned hverken i den ene eller andre retningen, jeg vil bare ha svar på spørsmålene.
Picture
Andre eksempler du vil nevne fra programmet?
I et tenkt tilfelle så får vi kanskje en kursdeltaker som har en sosial café for eksempel, som har veldig dårlig økonomi, og er bygget opp rundt idealisme, og har en glødende interesse for å sette vanskeligstilte ut i arbeid, og så videre, og som har fått litt støtte fra kommunen. Og da er vi nødt til å ta tak i situasjonen deres, og finne ut “Hvordan er det her, hvordan er jobbsituasjonen deres? Dere driver på idealisme, kommer dere til å bli utslitt? Klarer dere å vedlikeholde dette her, slik at det kan gå i flere år? Eller kommer dere bare til å slite dere ut, og være helt fullstendig nedkjørt etter to år?” Hvordan kan man da prøve å snekre sammen noe sånt, slik at det går an å drive en idealistisk café, på en måte som gjør at ikke du er sykemeldt om ett og et halvt år. Og de i dette tilfellet skal ikke tjene masse penger, de skal bare kunne jobbe videre med det de gløder for. Så der ser du hvordan prosjektene er, det kan rett og slett bare være at en prosjektdeltaker de stiller med idéen om en idealistisk café, det er ikke sikkert de har begynt i det hele tatt, bare ønsker å diskutere det. Og med Sundvolden Hall for eksempel, så er det jo i en helt annen divisjon igjen.

Det prates jo mye om utvikling, og at vi lever i en tid hvor det stadig går raskere. Har du sett noen store endringer innen innovasjon som fagområde de siste årene?
Altså, det går nok litt mer gradvis enn som så, så i løpet av 1-2 år, så ser jeg ikke så mye. Men jeg skal trekke opp en veldig lang linje for deg, som jeg ikke har sett beskrevet noe annet sted. Jeg har pratet om det et par-tre år, så det kan hende andre har hørt om det. Men dette er mine observasjoner. Hvis vi går tilbake til 50-tallet, eller tilbake til forrige århundre, så var innovasjon mer av typen “Lag maskinen, få patent på det, og bli rik”. Så patentet stod sterkt, hold kortene tett mot brystet, beskytt deg selv. Og da produserte jo folk fiskekroker med hemmeligholdt produksjonsmetode, og mye sånt. Så det kan vi godt kalle patentets tidsalder. Så kom vi på 90-tallet eller der omkring, og da kom det blant annet et firma som var veldig sterkt på ballen, som het Stig og Stein. Et radio-reklamefirma som satte spor etter seg i innovasjons-bransjen i Norge. Og de gjennomførte masse brainstorming, sånn type “Stå på plastkasse, med hvit frakk og rar hatt, og generer masse idéer”, og så videre. 90-tallet var veldig preget av brainstorming, idégenerering. Så bikket vi årtusenskiftet, og da begynte det komme gode verktøy. Og hvis vi skal bruke en metafor for det, akkurat som Henry Ford kan være en metafor for den tidlige, profesjonaliserte bilen, så ble Alexander Osterwalder, en sveitser som tok doktorgrad på forretningsmodell, en god metafor på verktøyenes tidsalder. Og det er der vi er nå. Det vil si at faget blir profesjonalisert mer og mer. Vi hadde absolutt profesjonelle aktører i forrige århundre også, Schumpeter skrev om innovasjon og dyktige forskere skrev om det, men de dro ikke nødvendigvis frem noen utpregede verktøy. De snakket mer om håndverket, enn de gode verktøyene. Så du kan si at vi har gått fra patentets tidsalder, som sikkert spente over både ett og to hundreår, siden gikk vi gjennom et lite blaff en ti år kanskje, med brainstorming. Og så ble faget profesjonalisert mye mer, ved at det begynte komme gode verktøy. Så innovasjonsfaget er jo inne i en utvikling, og jeg er ikke i tvil om at 10, 20, 30 år, så vil det faget her være ytterligere profesjonalisert.

Jeg ble professor på NTNU i 2004, og på den tiden så fikk jeg veldig mange henvendelser om at innovasjon, det kan man jo ikke lære. Nesten som det å være naturlig musikalsk, det kan man jo ikke lære, det er jo et talent. Du kan jo tenkte deg, om folk hadde tenkt at det er kun de som har et naturtalent for musikk som klarer å komponere, så ville man jo ha sagt “Du kan jo ikke lære å bli komponist”. Det vet jo alle i dag, at det kan man jo lære. Og sånn var det med innovasjon, jeg fikk slike spørsmål “Å, men innovasjon kan vel ikke læres? Går det an å bli professor i innovasjon?”.
Så jeg ser ikke så stor endring på 1-2 år, men over de litt lange linjene så ser jeg mye. Og vi skal ikke mer enn 20 år tilbake, hvor man sa “Innovasjon = teknologi”. Det stod det i panna på minst 50% av de som drev med innovasjon. Og da var det veldig mye produkter, et produkt det kan du ta i hånden og slippe på tåen din, en kulepenn er et produkt. Du kan produsere den og putte den på lager, slik at hvis det er streik, så kan ledelsen fortsatt levere kulepenner til kundene sine, mens de ansatte streiker. Men en tjeneste den blir laget og konsumert på samme tid. Så et flyselskap kan ikke produsere flyreiser mellom Oslo og Trondheim og putte det på lager, og så levere det hvis det blir streik i selskapet. Så det er vesentlige forskjeller på produkter og tjenester, også er det veldig mye likheter. Men går vi 20 år tilbake, var det omtrent bare produkter folk snakket om, selv om 70% av brutto nasjonalprodukt i Norge er tjenester.
Picture
Så innovasjonsfaget handler nå mindre om produkt og mer om tjenester?
Altså, den overgangen fra produkt til tjeneste, den har vi tatt. Innovasjon Norge var nok blant de som hengte lengst etter. Hvis du hadde en idé om en fysisk gjenstand, så var det lett å få støtte, hvis du hadde en idé om en tjeneste, så skjønte de ingen verdens ting, det var veldig uangripelig og vanskelig å ha med å gjøre. Så Innovasjon Norge har vært blant de som har klamret seg til produkter, alt for lenge. Jeg synes Innovasjon Norge gjør en fortreffelig jobb, men om jeg må velge mellom å være ærlig eller å være høflig, så vil jeg være ærlig og si at jeg hørte om mange som søkte om støtte til å bygge tjenester, men bare fikk avslag

Mange kan kanskje lure på om de passer til å drive frem innovasjon i sin bedrift eller organisasjon. Tror du det er en bestemt type mennesker som innoverer, og hvordan har denne reisen vært for deg som innovatør?

Jeg kom jo inn i innovasjon ved en tilfeldighet. Jeg har nok alltid vært kreativ og skapt ting. Det tror jeg nok er en merkelapp, jeg har nok vært en sånn Reodor Felgen-type, og får ofte høre det. Jeg jobbet som forsker i Norconsult, også fikk vi et oppdrag for Statoil, og det vi lagde der vant Reodor-prisen i 1994, og den løsningen er solgt for over en milliard norske kroner. Og da tenkte jeg “Å, produktutvikling, det var moro å drive med. Det har jeg lyst til å fortsette med”. Så på mange måter så ramlet jeg nok litt opp i gryten som ung, som Obelix i Asterix og Obelix. Så for meg så jobbet jeg som forsker, og har en doktorgrad i aerodynamikk, strømningsteknikk, også havnet jeg bort i et innovasjonsprosjekt, og syntes bare det var så moro. Så jeg er jo professoren som aldri har hatt én time om innovasjon på skolebenken. Så det er min vei inn i det, andre vil ha andre veier inn i det. Og det er klart, den formelle kompetansen er ikke nødvendigvis det som er det viktige. Du kan finne masse folk som har mastergrad i innovasjon som ikke er stand til å innovere så mye som én arbeidsplass, de ville ikke ha klart å innovere sin egen arbeidsplass engang. Og du kan ha andre som ikke har vært borte i innovasjon i det hele tatt, som tryller og virkelig får til ting. Så det personlige er nok ganske viktig, men det handler også om hvilket handlingsrom du tillater deg selv å ha. Hvis du definerer handlingsrommet ditt som så lite som en skoeske, så blir det inkrementelt det du gjør, og du kommer sitte nede i den esken der, og ikke få til noe som helst. Og hvis du definerer at verden er lekegrinden din, og at det er der du skal skape, så kan du få til ting du knapt kunne ha drømt om. Så det handler veldig mye om hva du tillater deg selv. Jeg er sikker på at hvis du snakker med idrettsutøvere, så sier de noe av det samme. At det sitter mellom ørene. Og dette er viktig også i innovasjon, for her er det ukjent land, vi skal oppdage, vi skal jo gjøre noe som ingen andre har gjort før, vi skal lage noe nytt. Og da må du jo tillate deg å være modig, og du må tillate deg å prøve.

0 Comments
<<Previous

    Arkiv

    June 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    October 2020

    RSS Feed

© Innovasjonsverket 
Tlf: +47 995 42 850
sonjab@viken.no
Picture
  • Om Innovasjonsverket
    • Hva skjer i Innovasjonsverket? >
      • Kompetansetiltak
      • Aktiviteter
    • Bli med i vårt innovasjonsnettverk
    • Kontakt Innovasjonsverket
  • Innovasjon for dere
    • Inno-meter
    • Helhetlig innovasjonsprogram >
      • Intro, program og kontakt
      • Samling 1
      • Samling 2
      • Samling 3
      • Samling 4
      • Samling 5
      • Samling 6
    • Tren Trener`n
    • Nettverk for innovasjonsledelse
    • Innovasjonslab
  • Smartstart kit
    • Basic marketing >
      • Innføring i digital markedsføring
      • Kom i gang med Facebook
      • Kom i gang med Linkedin
      • Kom i gang med nyhetsbrev
      • Kom i gang med blogg
      • pressemelding
    • Videokonferanse >
      • Hvordan komme i gang med videokonferanse?
      • Hva er anbefalt utstyr for personlig videokonferanse?
      • Hvilken løsning bør vi velge?
      • Sjekkliste for møtearrangør på videokonferanse
      • Sjekkliste for deltaker i videomøte
      • Sjekkliste for sikkerhetskrav og føringer - helse
      • Sjekkliste for sikkerhetskrav og føringer - øvrige
    • Kommunikasjonsstrategi >
      • Hvordan komme i gang med kommunikasjonsstrategi?
    • Prosjektutvikling
  • PodCast
  • Blogg